Scurt Istoric

Istorie Noiembrie 29, 2014

Biserica Sfântul Nicolae din satul Plăieşu, comuna Timişeşti, judeţul Neamţ a fost construită între anii 1912-1921 şi sfinţită la 27 noiembrie de către P.S. Arhiereu Iacob Bîrlădeanul.

Constucţia, în formă de cruce, cu trei turle, a fost realizată din cărămidă, pe soclu de piatră, frumos cioplită, şi acoperită cu tablă galvanizată. Interiorul a fost pictat de zugravul Constantin Popescu, în stil Nicolae Grigorescu. Pisania veche a bisericii, scrisă pe peretele de nord al pronausului, avea următorul conţinut: „Anul mântuirii 1921, luna noiembrie, în 27 de zile. În timpul domniei glorioase a M.S Regelui Ferdinand I, Rege al României Mari, a I.P.S. Mitropolit al Moldovei şi Sucevei Pimen Georgescu, a Înaltului Guvern de sub preşedenţia Domnului General Alexandru Averescu, a Ministrului de culte Octavian Goga, a Protopopului judeţului Neamţ P.C. Gheorghe Popovici, a Preotului Gheorghe Antistescu. Acest sfânt locaş începutu-s-a în anul 1912 cu cheltuiala obştii satului Plăieşu şi diferite donaţii făcute de bunii creştini şi s-a terminat astăzi, 27 noiembrie 1921, când s-a sfinţit de către P.S. Arhiereu Iacob Bârlîdeanul. Sârguinţa, dragostea şi tragerea de inimă au fost la facerea bisericii prin: Vasile Axinia şi Ion Vasile Pralea din acest sat. Meşterii executanţi ai lucrării: Nicolae Anegroaiei, zidar; Gheorghe Mihăilescu, sculptor; Ion Steflea, tâmplar; Constantin Popescu, zugrav”.

În timpul celui de-al doilea război mondial, clădirea bisericii , servind ca turn de observaţie pentru armata română, a fost grav avariată de proiectilele inamice. După întoarcerea din evacuare, locuitorii satului, la îndemnul stăruitor al preotului Antistescu Iosif, care a păstorit în această parohie timp de 52 de ani, au refăcut în grabă zidăria şi acoperişul.

Între anii 1978-1980, biserica a fost supusă unei reparaţii generale. Interiorul a fost împodobit cu o frumoasă pictură în tehnica fresco, executată de pictorul Dimitrie Bănică din Bucureşti. Exteriorul a fost lucrat cu ciment alb şi praf de piatră. În anul Domnului 1980, în luna mai, ziua 18, în urma terminării tuturor lucrărilor de reparaţie, a fost sfinţită de P.S. Episcop Vicar Adrian Botoşeneanul.